Boomgaard

Maart 2022 hebben wij een begin gemaakt met de aanplant van een fruitboomgaard. Het is de bedoeling dat we hier op termijn de vruchten van kunnen plukken. En natuurlijk verkopen in de winkel of verwerken in ons ambachtelijke ijs!

Hieronder vind je een lijst met fruitbomen die wij aangeplant hebben.

Appel: Malus domestica ‘Rode Boskoop’ is een heerlijke hand en keukenappel. De boom staat ook wel bekend als de Rode Goudreinette, maar is een tegenstelling tot de echte goudreinette een veel betere handappel. De appel van de Rode Boskoop is stevig met een zoetzure smaak. De appel is voornamelijk rood  licht groen en gele tinten. De bloesem en vrucht van de Rode Boskoop zijn veel groter dan menig andere appel. Het is dan ook een perfecte appel voor in de keuken, of je nou taart of compote maakt, de Rode Boskoop is een goede aanwinst. Vanaf begin oktober kun je de appels van de boom halen, waarna je ze gekoeld tot het eind van de winter kan bewaren.

Appel: Malus domestica ‘Bramley’s Seedling’ is een heerlijke engelse appel. De vrij platte appel staat ook bekend als Sedeling en Pannenkoekappel en dat is niet zo gek. De Bramley’s Seedling is een heerlijke, vrij stevige zure appel. De appel heeft een groene schil met een diep rode blos aan de zonkant. De structuur en brede vorm, maakt de appel erg geschikt voor verwerking. De Bramley is heerlijk als handappel, maar staat vooral bekend als kookappel en voor op pannenkoeken. De vruchten zijn te plukken rond half oktober en zijn gekoeld te bewaren tot de late wintermaanden.

Appel: Malus domestica ‘Yellow Transparent’ hebben een mooie groene\lichtgele kleur. Het vruchtvlees van de appel is grof van structuur en erg sappig en hij is roomwit van kleur. De smaak is friszuur.De Yellow Transparent is geschikt als handappel of moesappel.

Appel: Dülmener (Herbst)rosenapfel
Zacht, sappig, zachtzuur, aromatisch
Hand- en keukenappel, sap
Pluk september
Gebruik september-december

Kers: Prunus Avium Bigarreau Burlat  is een sterke kers met prachtige en heerlijk geurende bloesems. Een tamelijk grote kers met een zoetsappige donkerrode vrucht. De kersen van de Burlat zijn zoet, aromatisch de  tamelijk grote donkerrode vrucht met zacht vruchtvlees. Ook is deze kers zeer geschikt voor verwerking in gerechten. Bigarreau Burlat rijpt vroeg, namelijk in de 2e of 3e kersenweek; 2e en 3e week juni. de vruchten smaken ook al goed vlak voordat ze door en door rijp zijn. Vruchten blijven het langste goed in de koelkast 1 à 2 weken, maar ook als je de rijpe vruchten wat langer aan de boom laat hangen blijven ze lang goed.

Kers: Prunus Sunburst is een dieprode glanzende zoete zachte kers en staat bekend als een vrij makkelijk ras. In het voorjaar siert de boom uw tuin met lichtroze bloesem. De boom is zelfbestuivend en compact. Hierdoor kan de boom ook goed in kleinere tuinen staan. Met de Sunburst geniet u niet alleen van een prachtige boom in uw tuin maar ook van een hoge productie!

Kers: Hedelfinger riesenkirsche kersenboom is een zelfbestuivende boom die makkelijk vruchten geeft. Door een bestuiver in de buurt te planten ben u verzekerd van een rijkere oogst. De Hedelfinger kers is een grote donkerrode zoete sappige en vooral erg smakelijk kers.

Peer: Williams is een geel/groene zoete grote handpeervol aroma. Is goed resistent tegen schimmelziekten en is zeer bekend om zijn verwerking in de Poire Williams (een kleurloze brandewijn). De peer Williams is een middelmatig sterke groeier, de vruchtbaarheid is goed en regelmatig. De peer Williams is zelfbestuivend.

Peer: Pyrus communis ‘Noordhollandse suikerpeer’ is een sterk groeiende perenboom. Deze Perenboom bloeit in mei witte bloemen en in augustus, september kunnen de vruchten geplukt worden. De vrucht van de Noordhollandse suikerpeer is vrij klein, rond met een goede smaak. De peren zijn te gebruiken als handpeer en als stoofpeer. De Pryus communis ‘Noordhollandse suikerpeer’ is niet zelf bestuivend. Direct goede vruchtopbrengst en sterk in de groei direct na het planten.

Peer: Comtesse de Paris (Pyrus communis ‘Comtesse de Paris’) is een ouder perenras dat niet heel bekend is. De peren die groeien aan deze boom zijn langwerpig en hebben een heerlijk zoete smaak. De peren rijpen laat en kunnen in november/ december geplukt worden. Deze unieke perenboom is zeker een verrijking van uw tuin én uw keuken!

Peer: Pyrus Communis ‘Conference’ is het bekendste en meest gegeten perensoort van Nederland en dat is natuurlijk niet voor niks. De Conference peer is langwerpig en smaakt heerlijk zoet. Afhangend van de pluktijd heeft de peer een bite of is erg sappig. De schil heeft een groen kleur met een licht bruine waas. De Conference is een echte handpeer, maar kan ook voor diverse verwerkingen gebruikt worden. Eind september tot mid oktober kun je de vruchten van de boom plukken. De rijpe vruchten zijn niet bijzonder lang te bewaren, houd ze zolang mogelijk aan de boom of bewaar in de koelkast.

Pruim: Prunus domestica ‘Reine Claude Verte’ is een heerlijke groene tot gele pruim. De soort is al zo lang bekend dat het in verschillende delen van Europa andere namen heeft gekregen. De vrucht van de Reine Claude Verte is mooi rond. Het is een heerlijk zoete pruim. Ook al staat de pruim bekend als dé groene pruim de schil heeft een groen tot gele kleur. Je kunt de pruimen prima van de boom eten, maar de grote vruchten zijn ook erg geschikt voor alle soorten verwerking. In augustus kun je de pruimen plukken. Pruimen kun je niet bijzonder lang bewaren, maar ze kunnen prima een paar dagen in de fruitschaal liggen.

Pruim: Prunus domestica ‘Ontario’ bloeit in april met mooie, witte bloemen, die uitgroeien tot sappige, zoete, groengele pruimen, die al in juli te oogsten zijn. Pruim ‘Ontario’ is het meest geschikt voor directe consumptie en is niet lang houdbaar. Prunus ‘Ontario’ verliest in de winter zijn bladeren en is goed vorstbestendig.